Volver al indice 2009 Volver a Histórico de Actividades

PRESENTACIÓN DE "DOS MÚSICS DE VALL-DE-ROURES DEL SEGLE XVII"

El sábado 18 de julio, a las 12 h. tuvo lugar en la Sala Capitular del Castillo de Valderrobres la presentación del libro "Miguel Aguilar y Miquel Selma, dos músics de Vall-de-roures del segle XVII", editado por REPAVALDE, con el número 4 dentro de la colección Lo Puig, alternativamente editada en castellano y en catalán. El acto se circunscribió dentro de las actividades de la Décima Muestra de Arte y Artesanía de Valderrobres.

En primer lugar tomó la palabra Manuel Siurana para presentar al autor, de quien resaltó su excelente currículum como profesor y musicólogo y su magnífico trabajo con la redacción de este libro que le da a la colección Lo Puig un nivel que trasciende el ámbito comarcal.

Las palabras concretas fueron las siguientes:

"Bon dia a tots i a totes.

Avui tenim la gran alegria de presentar lo quart llibre de la col·lecció Lo Puig, que este any toque que sigue en català. Aixó mos a permitit poder publicar este llibre sobre dos importants músics del segle XVII, nascuts al nostre poble. Crec sinceramente que este es, de moment, lo llibre de la col·lecció que aporte un major nivell científic i que mos permitirà coneixer un poc més la nostra cultura i història local, que poc a poc anem descubrint.

Encara que per a algunes persones pugue ser difícil llegir un llibre en català, lo recomano de manera entusiasta, tant per la seua qualitat, com pel tema tan nostre.

Fa dos anys vam tindre la sort de que Josep Maria, dins d'altres investigacions que estave fent, se interesare pel músic del nostre poble, Miguel Celma. Aixó va permetre una investigació més profunda i la inclusió dins d’ella de la figura ja coneguda del músic Miguel Aguilar, que posiblement de manera no cojuntual va viure casi al mateix temps que Miguel Celma. En este llibre, tal com se sol dir avui en dia, posem en valor dos importants figures de la nostra cultura i esperem que no siguen les darrreres.

Vui agrair a Josep Maria el seu interès desinteresat en escriure este llibre de manera gratuita per a ser publicar a la nostra col·lecció. I ara tos parlaré un poquet de l’autor:

Josep Maria Salisi i Clos es musicòleg i professor de música. Titulat en Grau Superior en les especialitats de Musicologia i Pedagogia Musical. Titulació en Grau Professional en l’especialitat de Solfeig, Teoria de la Música, Transposició, Acompanyament i diplomat en l’especialitat de Piano i Cant. Com a docent exerceix en les especialitats de Llenguatge Musical, Harmonia i Cant Coral a les escoles municipals de música de Tàrrega, Guissona i Ivars d’Urgell. Ademés, d’aquestes dues darreres escoles ha sigut director.

Com a musicòleg, des de fa més de deu anys està treballat en un fons de documentació musical de finals del segle xvii que es conserve a la Biblioteca de Catalunya de Barcelona. Este fons perteneixie a la població lleidatana de Verdú, la vila nativa de Josep Maria, i està considerat un dels fons musicals litúrgics i paralitúrgics unitaris més destacats de la península pel que fa a la música religiosa de l’últim quart del segle xvii.

Josep Maria Salisi és l’autor del llibre: De l’Urgell i la Segarra. Que es una transcripció, estudi i edició d’una extensa recopilació d’obres religioses i música tradicional de diverses poblacions de les dos comarques catalanes, feta per Josep Güell i presentada a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya l’any 1924. Com a investigador té diversos treballs publicats de caire musicològic en diverses publicacions, algunes d’elles de referència, com ara: Anuario Musical; Memoria Ecclesiae; Recerca Musicològica; Revista Catalana de Musicologia; Urtx, Revista cultural de l’Urgell; Miscel·lània Cerverina; i Xercavins.

El passat mes d’abril, Josep Maria Salisi va ser el guanyador del xxi Premi d’Investigació Musical de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, un dels premis d’investigació musicològica més destacats en esta matèria. El treball premiat té el títol de La música religiosa a finals del segle xvii i principis del xviii a Catalunya. El fons musical procedent de Verdú, un model d’estudi. Actualment està preparant la seua tesis doctoral en musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, treball que trate sobre les Antífones marianes majors policorals a Catalunya durant la segona meitat del segle xvii.

I ara li dono la paraula a l’autor per a que mos explico un poquet com es lo llibre que estem presentant."

El autor explica el contenido del libro

Seguidamente el autor explicó que el libro tiene sus orígenes en 2007 cuando, buscando información para su tesis doctoral, encontró documentación sobre Miquel Selma y lo vinculó con Valderrobres, momento en el que contactó con la Asociación REPAVALDE para obtener información archivística del autor. Surgiendo así la idea de investigar un poco más sobre esta figura y la de Miguel Aguilar casi coetáneo de Selma.

Tras hablar brevemente sobre el contenido del libro y la relevancia de los autores estudiados, el autor quiso resaltar la importancia que la música ha tenido en Valderrobres a lo largo de la historia, mencionando el manuscrito del siglo XVIII y la figura de Elvira de Hidalgo y dando la primicia de que recientemente encontró algo de información sobre el antiguo órgano de la iglesia.

Finalmente animó a la Asociación a seguir investigando la historia musical local y en especial a intentar recopilar y editar en facsímil las partituras conservadas de Aguilar y de Selma.

Acabada la presentación el autor procedió a la firma de ejemplares del libro entre los asistentes.

El autor firmando libros 

 
Volver a índice 2009 Volver a Histórico de Actividades